2 Nieuwe EPC's vanaf 2020

Vanaf 2020: 2 nieuwe EPC's: EPC klein Niet-Residentieel (EPC-kNR) &  EPC Gemeenschappelijke Delen Appartemensgebouw (EPC-GD)



Algemeen:

 

Op 1 januari 2020 werden er twee nieuwe EPC’s ingevoerd (die, zoals voor woonheden, opgemaakt worden door een Energiedeskundige type A):

1) Het EPC voor kleine Niet-Residentiële gebouwen (EPC kNR) is verplicht vanaf 2020 bij verkoop en verhuur. Het leunt qua methodiek aan bij de        residentiële gebouwen, omdat hun gebouwschil en installaties vergelijkbare karakteristieken hebben. Het certificaat en de aanbevelingen zijn dan          ook gelijkaardig. Voorbeeldgebouwen die vanaf 2020 over dit EPC zullen moeten beschikken zijn winkels, apotheken, kapsalons, notariaten,                  kantoren, kantoren/praktijkruimtes voor vrije beroepen, dokters- tandartspraktijken, bed & breakfast, tearooms, cafés, restaurants, fitnessruimten,            lokalen van de jeugdbeweging, zwembaden enz…

     EPC-kNR (klein Niet-Residentieel) is NIET vereist bij:  

 

  1. Bruikbare vloeroppervlakte < 50 m².
  2. Enkel werkplaats, atelier, opslagruimte of magazijn.
  3. Alleenstaande gebouwen die horen bij niet-residentiële gebouwen en die enkel als opslagruimte worden gebruikt.
  4. Niet-residentiële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 500 m² (= Grote Niet-Residentiële Gebouwen, nog niet in voege, methodiek nog in ontwikkeling).
  5. Tijdelijke gebouwen met gebruiksduur < 2 jaar.
  6. Industriële gebouwen bestemd voor productie, opslag, bewerking of manipulatie van goederen.
  7. Niet voor bewoning bestemde gebouwen van een landbouwbedrijf.
  8. Parkeergebouwen.

 

     EPC-kNR (klein Niet-Residentieel):

 

  1. Houdt, zoals bij EPC residentieel, rekening met Verwarming, Installaties Sanitair Warm Water e.a. zoals ventilatie, zonnepanelen, zonneboiler… maar ook met verlichting.
  2. Zoals EPC-residentieel is het 10 jaar geldig.
  3. Een EPC per eenheid: een niet-residentieel gebouw waar 3 winkels & 4 kantoren zijn ondergebracht: per eenheid een apart EPC dus 7 in totaal, tenzij… (zie punt 9).
  4. Een bestaand EPC voor een woonheid kan niet gebruikt worden voor een EPC-kNR en omgekeerd.
  5. Bij het beoordelen van de bestemming wordt de feitelijke situatie beoordeeld. Als dit niet mogelijk is (bvb. Cascogebouw) mag uitzonderlijk worden gekeken naar de vergunde bestemming.
  6. Zoals vóór 2020 kan een niet-residentieel gebouwdeel onder bepaalde voorwaarden geïntegreerd worden in een EPC residentieel (“beschermd volume” maximum 800 m³ & kleiner dan het woongedeelte).
  7. Een bestaand EPC-kNR voor kantoor kan ook gebruikt worden als het gebouw als winkel, kinderopvang enz… te koop/te huur aangeboden wordt.
  8. De eenheid wordt ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg of gemeenschappelijke inkomhal of erf.
  9. Belangrijk: de eenheid mag geen deel uitmaken van een groot niet-residentieel geheel (van meerdere aangrenzende niet-residentiële eenheden) met een totale bruikbare vloeroppervlakte van > 1000 m² (inclusief de te certifiëren eenheid), m.a.w. een kantoor, winkelruimte, café, apotheek… met aparte toegang (tot openbare weg of gemeenschappelijke hal of erf) maar die deel uitmaakt van bvb. een GROOT winkelcomplex: GEEN EPC-kNR mogelijk. Dit valt onder “Groot Niet-Residentieel”. Wanneer er, bij “randgevallen”, twijfel is en NIET kan vastgesteld worden of een niet-residentiële eenheid klein of groot is moet ervan uitgegaan worden dat het een kNR betreft, bvb. als de bruikbare vloeroppervlakte van de aangrenzende niet-residentiële eenheden niet kan achterhaald worden. Bij sommige gebouwen zal dus een (uitgebreid) vooronderzoek ter plaatse door een energiedeskundige nodig zijn om te kunnen vaststellen of al dan niet een EPC-kNR moet of kan opgemaakt worden. Zowel het vooronderzoek als de opmaak van een EPC-kNR zijn werken “in regie”. Er kan dus voorafgaand geen vaste kostprijs op “geplakt worden” omwille van de complexiteit. Het toegepaste uurloon = € 50 BTW in.
  10. Punt 9 is een heel “simpele” uitleg van de te volgen werkwijze. Het zou te veel tijd en blzn. vergen om in detail te gaan… Bvb. bij een gebouw met verschillende verdiepingen met zowel residentieel als niet-residentieel moeten er “clusters” van aaneengelsoten kNR gemaakt worden volgens bepaalde voorschriften om te weten of er al dan niet een EPC-kNR moet of kan opgemaakt worden, vandaar de noodzaak van een vooronderzoek ter plaatse.
  11. Het is van belang dat de opdrachtgever aan de energiedeskundige voorafgaand per e-mail zoveel mogelijk informatie over het te verkopen/verhuren pand verstrekt.

 

2) Het EPC voor de Gemeenschappelijke Delen van een Appartementsgebouw is verplicht vanaf 2022 voor gebouwen met minstens 15 woon-      eenheden, vanaf 2023 voor een gebouw met 5 tot 14 wooneenheden en vanaf 2024 voor een gebouw met 2 tot 4 wooneenheden en dit              altijd, dus niet alleen bij tekoop- of tehuurstelling. Voor nieuwbouwappartementen is het verplicht vanaf 10 jaar nadat de stedenbouwkundi-        ge vergunning werd uitgereikt. Ook dit EPC is 10 jaar geldig. Het moet echter telkens aangepast worden na werken die een invloed hebben op          de energetische prestaties van de Gemeenschappelijke Delen, zo blijft het certificaat actueel. Als bij controle blijkt dat er geen EPC Gemeenschap-        pelijke Delen aanwezig is kan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars een boete krijgen van € 500 tot € 5.000!